Als ik een goede boekenwinkel binnen ga, word ik altijd ongelooflijk hebberig! Zo veel boeiende boeken, zo veel veelbelovende titels… In no time probeer ik te beoordelen of het boek een pareltje is. De schrijver, de titel, de omslag, de achterflap, ze wegen allemaal mee in mijn beslissing of ik ze meeneem naar de kassa of niet.
En dan gebeurt het toch wel eens dat ik thuis teleurgesteld ben omdat de inhoud niet overeenkomt met mijn verwachting. De must-read verhuist na een tijdje ongelezen naar de boekenkast. Hoe handig is het als je met een lijstje toptitels naar de boekwinkel kunt gaan!
Ik hoor je denken: waarom niet gewoon bestellen bij managementboek.nl of bol.com? Omdat niets op kan tegen de ervaring van een boekwinkel. Snuffelen, kijken, geïnspireerd raken. Een boekwinkel is voor mij een uitje en ik wil heel graag dat ze blijven bestaan. Dus van mij geen affiliate link maar wel: boekentips voor je volgende bezoek aan de boekhandel.
1. Wij zijn ons brein, – Dick Swaab
“Alles wat we denken, doen en laten gebeurt door onze hersenen”
In een wereld waarin kennis voor het grijpen ligt, zijn we geneigd alles wat online staat te geloven. Natuurlijk weten we dat er veel onzin wordt verkocht en dat nieuws zelfs fake kan zijn maar soms worden ‘onderzoeken’ ons als hapklare brokken voorgeschoteld en dan is het lastig te negeren. Alleen al om die reden ben ik blij met de boeken van Swaab.
In Wij zijn ons brein lees je geen populaire en slecht onderbouwde praatjes. Swaab legt in heldere woorden uit hoe wij ons brein zijn.
Swaab laat zien dat alles wat we doen, voortkomt uit het brein. In het boek komen diverse menselijke variaties aan bod die aangestuurd worden door ons brein. Een greep uit de onderwerpen: puberteit, verliefdheid, verslaving, agressie, geheugen en sporten. Vooral het hoofdstuk ‘Vrije wil, een plezierige illusie’ vond ik een eyeopener.
Het mag duidelijk zijn dat deze neurowetenschapper zijn verhalen met wetenschappelijke onderzoeken onderbouwt. Ik vind het geen boek om in één ruk uit te lezen, dan krijg je toch een beetje het gevoel dat je een tentamen moet gaan doen. Maar eenmaal eraan begonnen, pak je het tóch steeds weer op.
2. Tegenspraak, Peter van Lonkhuyzen
“Je hebt excuustruzen, tegenspraakzoekers en totaalweigeraars.”
Wie mij een beetje kent, weet dat ik hou van herrie en gedoe. Misschien erger jij je aan bepaalde mensen maar je krijgt er wat voor terug! Wrijving, irritatie en boosheid leveren over het algemeen actie op. Geen ingeslapen team maar mensen die een eigen mening vormen en voor zichzelf, het team of de organisatie opkomen.
Tegenspraak, de titel van het boek van Peter Lonkhuyzen, wekte daarom meteen mijn interesse. Het gaat over het nut van kritiek. Hoe lastig het ook is om te krijgen én voor veel mensen minstens zo moeilijk om te geven… dankzij kritiek kun je groeien.
We noemen het vaak kritiek of feedback en eerlijk gezegd vind ik de term ‘tegenspraak’ wel heel erg mooi. Tegenspraak klinkt minder gericht op de persoon maar meer als opening tot een discussie. Door tegenspraak kun je wakker worden geschud en wie slim is, luistert goed!
Voor wie kritisch durft en wil kijken naar het (eigen) functioneren en naar het functioneren van processen binnen de organisatie, is dit een fijn boekje dat je zomaar op een vrije zondagmiddag in één ruk uitleest. Je hoeft jezelf alleen nog maar zo’n middag te gunnen ;-)
3. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen R. Covey
“I am not a product of my circumstances, I am a product of my decisions.”
Stephen R. Covey’s De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is een van de meest populaire boeken op het gebied van persoonlijk leiderschap. In Nederland is het boek al toe aan zijn 49e druk en dat lijkt me niet voor niets. Zeg ‘De zeven eigenschappen…’ en iedereen weet dat je het over Covey hebt.
Het boek gaat over zeven eigenschappen die je volgens Covey zou moeten ontwikkelen om succesvol en gelukkig te zijn, zowel in je privéleven als op je werk. Dit zijn de zeven eigenschappen:
- Een proactieve houding: neem je verantwoordelijkheid.
- Begin met het einde voor ogen: wat is voor jou écht belangrijk? Waar wil je naartoe groeien?
- Begin bij het begin: besteed je tijd aan zaken die nu belangrijk zijn en niet aan zaken die (nog) niet urgent zijn.
- Denk: win-win. Denk niet in termen van concurrentie maar gun de ander net zo veel als jezelf.
- Probeer eerst te begrijpen en dan begrepen te worden. Luisteren en doorvragen zijn de belangrijkste tools om effectief leiderschap te kunnen tonen.
- Streef naar synergie: staar je niet blind op je eigen belangen. Accepteer en respecteer verschillen. Zoek samen naar een manier van werken die synergie oplevert.
- Blijf scherp. Blijf jezelf vernieuwen op de vier dimensies van het leven: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.
Ik noem Eckhart Tolle’s De kracht van het NU weleens een ‘bijbel’. Maar wat Tolle op spiritueel niveau brengt, brengt Covey op het niveau van persoonlijk leiderschap. Dit boek bevat zo veel mooie inzichten en is zeker de moeite waard om meer dan één keer te lezen.
Heb je het boek gelezen en spreekt het je aan? Dan wil je misschien deze schitterende inzichten met je kinderen delen. Met je kids? Hoe dan? Sean Covey (de zoon van) schreef De zeven eigenschappen van happy kids. Een kleurrijk prentenboek voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Op speelse en humoristische wijze neemt Sean kinderen mee langs de zeven eigenschappen. Een boek dat bij mij nog op de lijst staat. Misschien iets voor mijn volgende bezoek aan de boekhandel!
4. Think and grow rich (1937!), Napoleon Hill
“If you do not see great riches in your imagination, you will never see them in your bank balance.”
Ai… heb ik net over Covey verteld, kom ik een échte onmisbare klassieker tegen: Think and grow rich van Napoleon Hill. Het origineel werd geschreven in 1937 en de Nederlandse vertaling heeft inmiddels wat aanpassingen aan onze tijd ondergaan maar in de basis is het boek nog hetzelfde.
De Nederlandse titel is Denk groot & word rijk en doet je misschien denken als een variant op The Secret maar dan doe je dit boek te kort (vind ik). Toch gebruikt Napoleon Hill een visualisatietechniek die succesvolle mensen toepassen. Daarnaast maakt hij gebruik van autosuggestie: je bent wat je tegen jezelf zegt.
Je leert hoe je negatieve gedachten kunt omzetten naar positieve gedachten en nog veel meer manieren om het geloof en vertrouwen in jezelf te ontwikkelen. Kortom: tools en inzichten om een helder doel te stellen en jezelf te ontwikkelen om je doel te bereiken.
Of dat doel nu letterlijk rijkdom is die je in geld kunt uitdrukken of een doel op het gebied van kennis, geluk of liefde… dit boek vertelt hoe jouw manier van denken en aanpakken jouw leven in positieve zin kan veranderen.
5. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim
“Als alles om me heen zo snel gaat, sta ik stil om me af te vragen: Is het echt de wereld die zo druk is, of is mijn geest zo druk?”
Ik heb even getwijfeld of ik misschien alleen deze titel zou laten staan. Gewoon om jou de ruimte te geven hier je eigen associaties aan te geven. Dat kan nog steeds. Lees de titel en sta even stil bij wat het met je doet.
En? Lekker hè, zo’n pauze.
Haemin Sunim is boeddhistisch zenmonnik, geboren in Zuid-Korea en voormalig hoogleraar aan een kunstacademie in Massachusetts. In dit boek schrijft hij over de waarde van langzaamaan doen in ons drukke leven en over de kunst om goede relaties te onderhouden en zelfcompassie te ontwikkelen.
Het boek bestaat uit acht hoofdstukken waarin verschillende aspecten uit het leven aan bod komen, zoals rust, mindfulness, relaties, liefde en spiritualiteit. Elk hoofdstuk begint met een beschouwing. Wijsheid en advies om over na te denken en om je steun te geven op momenten van onrust of onzekerheid. De hoofdstukken eindigen met aanwijzingen om te mediteren.
Ben je niet zo’n meditatietype en wil je nu eigenlijk stoppen met lezen? Dan kan ik je dit boek tóch aanraden. Waarom? De vele kleurrijke illustraties kunnen je al een rustgevende pauze geven. De spreuken die in het boek staan, kun je gebruiken om een moment stil te staan in de tijd. Haemin laat zien dat je geen zenmonnik hoeft te zijn om de kunst van het onthaasten eigen te maken. Wie dit boek op zijn nachtkastje legt, is verzekerd van een goede nachtrust.
Blijven lezen, blijven leren, blijven ontwikkelen
Nog hongerig naar meer? Hier lees je nog 5 pareltjes. Heb jij een must-read? Top als je jouw tips onder dit blog deelt. Werk maken van jouw persoonlijke ontwikkeling?