“Wow, écht niet normaal. Zij heeft zo’n enorme rugzak en toch fikst ze het iedere keer opnieuw. Mét een glimlach op haar gezicht. Dat zou mij nooit lukken! Ik word al moe bij de gedachte.”

Wist je dat als je ervan uitgaat dat iets niet lukt, dit de kans op mislukking enorm vergroot? Het goede nieuws: omgekeerd werkt dit ook. Je mindset is een belangrijke factor bij het behalen van successen. Het zegt iets over je overtuigingen en bepaalt je houding ten opzichte van persoonlijke ontwikkeling.

Fixed, Growth of Beginner’s Mindset?

Carol Dweck is de grondlegger van de mindset theorie. Zij maakt onderscheid tussen een Fixed en een Growth Mindset. En geeft daarmee een verklaring waarom de ene persoon na een mislukking afhaakt en een ander met plezier blijft proberen tot het wel lukt.

Uit het Zen Boeddhisme stamt de Beginner’s Mind. Een echte uitdaging omdat je daarmee de strijd aangaat met je onderbewustzijn. Ook een vereiste om creatief te denken en mag alleen daarom al niet in het overzicht ontbreken.

Bovendien heeft de klinische neuropsychologie bewezen dat onze hersenen zich voortdurend aanpassen en vernieuwen. Je brein is een spier, die getraind kan worden. Het is dus ook mogelijk je mindset te beïnvloeden! Maar laten we beginnen met de eerste stap, wat is jouw natuurlijke mindset?

WYSIWYG: Fixed of Statische Mindset

Met deze mindset geloof je dat jouw potentie vaststaat. Je bent geboren met bepaalde talenten, kwaliteiten en intelligentie. Daarmee moet je het de rest van je leven doen. Kritiek is moeilijk voor je; je bent nu eenmaal wie je bent. Ook span jij je niet in om nieuwe dingen te leren die buiten je bekende talenten liggen. Simpelweg omdat je de overtuiging hebt, dat dit weinig zin heeft. Dat kun je toch niet.

The sky is the limit: Growth of Groei Mindset

Jij bent juist ervan overtuigd dat je wél nieuwe dingen kunt leren. Uitdagingen? Daar smul je van. Het leven is voor jou één onuitputtelijke ontdekkingsreis en ontwikkeltraject. Daarom sta je ook open voor kritiek. Want dat zijn jouw verbeterkansen. Steun van anderen om je verder te ontwikkelen omarm je.

Beginner’s Mind: zie alles voor het eerst, telkens weer

Een behoorlijke uitdaging, die Beginner’s Mind.  De uitdaging is je blik fris te houden. Dus niet te kleuren met wat je al weet. Dat betekent: geen aannames, geen vooroordelen en geen stereotypes. Super moeilijk, want dat is precies hoe het brein werkt. Geheel onbewust projecteren we onze kennis en ervaring en vullen we de gaten met aannames.

Samengevat

Als jij je wereld wilt verruimen en de voorkeur hebt om jezelf een leven lang te ontwikkelen, heb je een Groei Mindset nodig. Als je jezelf steeds opnieuw wilt blijven uitvinden of graag innoveert en creatief wilt denken, dan helpt de Beginner’s Mind je verder. Het maakt niet uit welke mindset je nu hebt, als je jezelf er maar van bewust bent. Hieronder lees je tips om je mindset te ontwikkelen.

Smakelijke ingrediënten voor jouw Mindset Power Smoothie

Vergroot jij jouw kansen op succes enorm? Met deze ingrediënten van de Mindset Power Smoothie help je jouw brein een onoverwinnelijke en prettige mindset te creëren. Print ze gerust uit. Of plak iedere week een tip in je agenda. Zo maak je mogelijk wat onmogelijk leek.

1.    Wees nieuwsgierig!

Verbaas je niet, verwonder je. Over de wereld en de mensen. Geef je zintuigen een podium, ruik, voel, hoor, bekijk en proef. Kijk om je heen en laat je verrassen en inspireren. Verzamel zoveel mogelijk ervaringen.

2.    Oordeel niet

Een oordeel is zo geveld. Je brein doet dit automatisch. Wees je dus bewust van die momenten dat je oordeelt, in hokjes denkt of mensen labelt. Parkeer het even en vraag door. Je zult versteld staan van de nieuwe ideeën en invalshoeken die zo ontstaan.

3.    Luister écht

Hoor niet om zelf aan het woord te komen. Luister met de intentie om te creëren. Het helpt je om snel in te spelen op nieuwe uitdagingen in een complexe omgeving. Je hebt maar vier luistervinkjes nodig om écht te horen.

4.    Stel vragen en observeer!

Toen je 4 was, vroeg je het tot vervelens toe. Waarom? (x 101) Mijn vraag aan jou: waarom ben je daarmee gestopt? Onderzoek hoe dingen gebeuren en waarom. En niet alleen nieuwe dingen. Kijk vooral ook naar je eigen gewoonten en processen. Misschien ontdek je wel dat het stukken slimmer kan. Of dat je iets veel te ingewikkeld gemaakt hebt.

5.    Wees geduldig

Weet je waarom goede voornemens zo vaak in het water vallen? We willen te veel, te snel. Vijf kilo afvallen in één week? Van coach potato naar olympisch kanshebber in een half jaar? Dat lukt niet. Succes komt niet aanwaaien. Bij niemand. Wil je iets veranderen? Houd dan een realistisch tijdspad aan en vier je kleine successen onderweg. Dan haal je de eindstreep wél.

6.    Claim jouw me-time

Je werk, je hobby’s, je relaties ze vragen allemaal tijd van je. Natuurlijk, wij mensen zijn sociale wezens en hebben mensen om ons heen nodig. Daarnaast is het ook erg belangrijk om even stil te staan. Bij wie jij bent en wat jouw doelen zijn. Bouw iedere dag wat tijd in om met jezelf alleen te zijn zodat je jouw leven bewust leeft. Mediteren helpt daarbij.  

7.    Sta één keer meer op dan je valt

Zie je wel… het lukt me tóch niet. Als iets mislukt is dat geen falen. Je hebt geleerd en je bent een ervaring rijker. Gebruik die ervaring om het opnieuw te proberen. Mislukken is niet erg en zeker niet het einde. Opgeven wel.

8.    Groen, groener, groenst

Jaloezie is een prima motivator om een resultaat te bereiken dat je jezelf ook zo gunt. Afgunst is echter ronduit ongezond. Het brengt je niets dan zelfmedelijden en het vergroot je onzekerheid. Concentreer je op je eigen talenten en wees blij voor de ander. Dat voelt niet alleen beter, het brengt je ook verder.

9.    Ontdek patronen en doorbreek ze

Het is evolutionair bepaald dat er patronen ontstaan. Daarmee besparen onze hersenen namelijk energie. Vaak heel handig echter ook de oorzaak waarom je ongewenst gedrag herhaalt en steeds dezelfde fouten maakt. Denk aan te snel ja zeggen. Merk op dat je dit keer op keer doet en doorbreek dat patroon. Bijvoorbeeld door standaard bedenktijd te claimen voor je reageert.

10. Nodig professionele vreemde ogen uit

Zij kijken met een frisse blik. Ontdekken blinde vlekken. Zien makkelijker patronen die je zelf nog niet ziet. Kijken vanzelf met een Beginner’s Mind naar jouw processen. Ze helpen je het veranderproces te versnellen. Uiteraard kan Use Your Talents je op verschillende manieren helpen.  

Want in onze huidige kenniseconomie is het steeds belangrijker het juiste talent op de juiste plek te plaatsen. Dé manier om met je bedrijf het verschil te maken. Tel daarbij de krapte op de arbeidsmarkt op en het is logisch dat talentontwikkeling een belangrijke plaats inneemt.

Of je nu zoekt naar Talent Coaching, je Team Talent in kaart wilt brengen of Creatief Denken wilt inzetten op een bepaald bestaand vraagstuk. Use Your Talents heeft een Inspiratieteam met gedreven professionals voor je klaarstaan!

Leestip: De Box, Arbinger Institute
Waarom we ons succes en geluk onbewust zelf saboteren.