“Wat gaaf! Ik ken je nu al jaren, maar dát wist ik nog niet van je.” Tegenover me zit Else1. Een pittige tante en CEO van een grote speler in de uitzendbranche. “Als ik aan jou denk, denk ik aan een inspirerende coach en opleider op het gebied van Leiderschap, Teamontwikkeling en Talentontwikkeling. Wat ontzettend gaaf om ook zo’n andere kant van je te ontdekken”.
“Nou Else, zo heel anders is het niet” antwoord ik. “Er zijn best veel parallellen tussen dansen en teamontwikkeling”. Ook nieuwsgierig? Zet een lekker muziekje op en lees verder.
Wat is Team Ontwikkeling eigenlijk?
Er is een groot verschil tussen een succesvol team en een groep mensen die samen op een afdeling werken. Teamontwikkeling is met elkaar resultaten neerzetten en continu door leren en verbeteren de teamkracht verder doorontwikkelen.
De basis bestaat uit de individuele talenten, competenties en drijfveren. Dit is dan ook de reden dat al onze trainingen, opleidingen en coachtrajecten de unieke door Use Your Talents ontwikkelde persoonlijke Talent en Drijfveren Analyse bevatten.
Het belang hiervan is tweeledig. Allereerst is zelfkennis hét fundament voor persoonlijke ontwikkeling. Het helpt je de focus te leggen op waar je goed in bent, en de rest te organiseren. Anderzijds is het belangrijk dat de teamleden onderling elkaar écht goed leren kennen. Wat zijn iemands valkuilen, allergieën, sterke kanten, voorkeursstijlen en uitdagingen? Met die kennis kies je makkelijk voor de optimale aanpak.
Waarom hierin investeren?
Uiteraard is het belangrijkste doel de organisatie als geheel succesvoller te maken. Denk aan omzetdoelen, winstverbetering of kostenbesparing. Maar ook zelfsturing, plezier en betrokkenheid zijn belangrijke opbrengsten om in teamontwikkeling te investeren.
Steeds weer blijkt uit de wetenschapsliteratuur dat medewerkers gedijen bij een plezierige werkomgeving. Dit zorgt voor een toename van de productiviteit en een afname van verzuim en verloop.
Gek op cijfers?
Dit zijn de uitkomsten van het Global Happiness and Wellbeing Policity Report (2019):
- 65% minder verloop
- 37% minder verzuim
- 21% productiever
- 22% meer winst
Wie is gebaat bij teamontwikkeling?
Dat antwoord is impliciet al gegeven. Iedereen is gebaat bij teamontwikkeling. De organisatie én de individuele medewerkers. Teamontwikkeling draagt bij aan harde en concrete resultaten en ook aan persoonlijke duurzaamheid, plezier en talentontwikkeling.
Het is echt zo’n investering die zich dubbel en dwars dagelijks terugbetaald.
Welke fasen zijn er?
Elk team doorloopt verschillende fasen. Besef echter dat niet ieder team in staat is de eindfase te halen van een volwassen en autonoom team.
In de literatuur zijn er zes toonaangevende grondleggers die globaal twee verschillende benaderingswijzen van teamontwikkeling en de daarbij behorende fasen beschrijven.
- Schuts en Tuckman kijken vanuit de groep.
- Bion en Miles kijken vanuit het individu.
- En Caple en Remmerswaal combineren bovenstaande benaderingen.
In onderstaand overzicht staan de verschillende teamontwikkelingsfasen volgens Remmerswaal, Caple, Schutz, Tuckman, Bion en Miles overzichtelijk naast elkaar.
Na jarenlange ervaring in het begeleiden van groepen naar teams in combinatie met bovenstaande literatuur spreken wij bij Use Your Talents van 4 ontwikkelfasen.
- Startend team.
- Groeiend team.
- Volwassen team.
- Professioneel team.
Wanneer investeer je in teamontwikkeling?
Omdat er sprake is van groepsdynamica is het slim om continu in teamontwikkeling te investeren. Want ook externe factoren beïnvloeden de prestaties van het team. Kijk maar naar de uitbreiding van hybride werken, waarbij sommige medewerkers het wegvallen van de face to face verbinding als lastig ervaren.
Daar blijft het niet bij. Ook persoonlijke omstandigheden wijzigen voortdurend en het team doorloopt verschillende fasen. Achteroverleunen is er niet bij als je vooruit wilt.
Hoe werk je aan teamontwikkeling?
De belangrijkste stap wordt helaas nogal te vaak overgeslagen. Wat is de gemeenschappelijke factor van het team? Welke drijfveren zijn er? Welke talenten bevat het team? Van daaruit formuleer je heldere doelen die bij elk teamlid bekend zijn. De doelen vertaal je in processen, werkzaamheden en taken. Je kunt hier binnen het bedrijf zelf aandacht aan besteden. De mate van succes wordt onder andere bepaald door het kennisniveau van de leidinggevenden.
Bij complexe omstandigheden -of als intern de expertise over groepsdynamica en teamontwikkeling ontbreekt- is het verstandig professionele begeleiding in te schakelen. Bijvoorbeeld ons Team Talent Programma is bewezen succesvol en heeft een gemiddelde beoordeling van 8,7. Het kan ook zijn dat jouw team meer heeft aan bijvoorbeeld een training Creatief Denken. Of dat de prioriteit juist ligt bij het verkrijgen van meer inzicht, waardering en vertrouwen.
Leg het probleem voor en dan ontvang je vast een goed advies. Let er in ieder geval altijd op, dat ook de borging meegenomen wordt. Veranderen is al moeilijk genoeg, zorg dus dat de verandering duurzaam is.
Tenslotte: de parallellen tussen teamontwikkeling en dansen
Ja, ik heb gedanst op hoog niveau. En nog steeds dans ik voor mijn plezier. Het is een fantastische manier om uit je hoofd te gaan, zodat er ruimte komt voor nieuwe inzichten en ideeën.
Als je danst in een groep draait het niet alleen om jouw individuele talent. Je hebt vast weleens een dansje gedaan met een oom of tante zonder ritmegevoel. Om dan blauwe enkels te voorkomen zit er maar een ding op: meebewegen. En met wat sturing van jou samen terug in het ritme komen.
Om nieuwe moves te leren zul je moeten trainen. Niet een keer, maar voortdurend. Zodat de beweging een automatisme wordt en je weer een stap vooruit kunt zetten.
Dat voelt niet als hard werken (terwijl het dat wel is), omdat je met elkaar een helder doel nastreeft. Dat maakt het ook makkelijk je individuele talent in te zetten voor het groepsbelang. Omdat je weet dat dit de ander net dat duwtje in de rug geeft, waardoor ze boven zichzelf uitstijgen.
Teamontwikkeling is net als dansen, waarbij je leert van een ander. Je soms het voortouw neemt en soms meewerkt aan het resultaat op de achtergrond. En dat brengt je in een flow en levert een berg energie en stralende ogen op!
Geïnteresseerd in Coachend Leiderschap?
Als je meesterlijk wilt worden in coachend leiderschap en bovendien je kennis over groepsdynamica en onder- en bovenstroom wilt uitbreiden, kijk dan eens naar ons next-level leiderschapsprogramma Leren (Team) Coachen. Met een gemiddelde waardering van 9,3 en opmerkingen als “had ik dit maar eerder geweten” niet alleen een aanrader maar ook een verademing.
1 Uit privacy-overwegingen zijn de naam en functie van Else aangepast.