Meer is niet altijd beter, dat is wat AFAS gedacht moet hebben bij het invoeren van een vierdaagse werkweek. Dezelfde arbeidsvoorwaarden, maar meer tijd voor dingen die er écht toe doen. Nu rijst de vraag: wordt de vierdaagse werkweek de standaard?
Als coach in leiderschaps- en teamontwikkeling volg ik de opkomst van de vierdaagse werkweek met grote interesse. Het concept “4 voor de prijs van 5” wint terrein en de impact hiervan op organisaties en medewerkers is aanzienlijk. Laten we de voordelen en uitdagingen van dit nieuwe werkmodel onder de loep nemen.
De voordelen
Een van de meest in het oog springende voordelen zie ik in de verbeterde werk-privébalans. Medewerkers krijgen een extra dag om te ontspannen, persoonlijke zaken te regelen of tijd door te brengen met familie en vrienden. Dit leidt vaak tot minder stress en een lager risico op burn-out.
Daarnaast kan een kortere werkweek de productiviteit verhogen. Hoewel dit contra-intuïtief lijkt, blijkt dat medewerkers in vier dagen vaak net zoveel of zelfs meer werk verzetten dan in vijf dagen. Ze zijn geer gefocust, energieker en gemotiveerder om hun taken efficiënt af te ronden.
Een ander belangrijk voordeel is de verbeterde werknemersretentie. In een krappe arbeidsmarkt kan het aanbieden van een vierdaagse werkweek een krachtig middel zijn om talent aan te trekken en te behouden. AFAS, een toonaangevend softwarebedrijf in Nederland, heeft dit goed begrepen en voert vanaf 2025 de vierdaagse werkweek in.
Maar… wat een uitdagingen
De implementatie van een vierdaagse werkweek brengt ook aanzienlijke uitdagingen met zich mee. Een van de grootste zorgen is de impact op klantenservice en bereikbaarheid. Veel bedrijven opereren in een omgeving waar klanten vijf of zelfs zeven dagen per week service verwachten. Dit roept vragen op over hoe organisaties hun dienstverlening kunnen handhaven zonder in te boeten aan kwaliteit of reactiesnelheid.
Voor sectoren zoals de gezondheidszorg, veiligheid en transport is de uitdaging nog groter. Deze diensten moeten vaak 24/7 beschikbaar zijn, wat de implementatie van een vierdaagse werkweek aanzienlijk complexer maakt. Het risico bestaat dat de continuïteit van dienstverlening in het gedrang komt.
Bovendien kan de vierdaagse werkweek leiden tot uitdagingen in de interne communicatie en teamdynamiek. Niet aaneensluitende roosters kunnen leiden tot verminderde informele contacten en potentieel minder efficiënte samenwerking.
De Nederlandse context
In Nederland zien we een interessante ontwikkeling. Dankzij progressieve arbeidswetgeving en flexibiliteit voor deeltijdwerkers bedraagt de gemiddelde werkweek al minder dan 30 uur. Slechts 38% van de Nederlandse werknemers werkt vijf dagen per week, terwijl bijna een kwart (24%) al vier dagen werkt.
De rol van leiderschap
Als leiderschap expert zie ik hier een cruciale rol weggelegd voor managers en leidinggevenden als er gekozen wordt voor dit model. Zij moeten de overgang naar een vierdaagse werkweek zorgvuldig overwegen en begeleiden. Met aandacht voor individuele behoeften en teamdynamiek. Het vereist een verschuiving in managementstijl, waarbij vertrouwen, autonomie en resultaatgerichtheid centraal staan.
Spannende tijd voor leiderschaps- en teamontwikkeling
De vierdaagse werkweek is een veelbelovend concept met potentieel grote voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Het vraagt echter om een doordachte implementatie en mogelijk een herziening van bestaande werkprocessen. Organisaties moeten dan ook creatieve oplossingen ontwikkelen om de continuïteit van hun dienstverlening te waarborgen en de uitdagingen op het gebied van teamdynamiek en communicatie aan te pakken.
De toekomst van werk evolueert snel, en de vierdaagse werkweek lijkt daar een belangrijk onderdeel van te worden. Organisaties die nu al experimenteren met dit model, positioneren zichzelf als voorlopers in een veranderende arbeidsmarkt. Het is een spannende tijd voor leiderschaps- en teamontwikkeling. We krijgen de kans om werk fundamenteel te herdefiniëren en te verbeteren, mits we de uitdagingen serieus nemen en adequaat aanpakken.
Haal het beste uit jezelf en je team
Wil jij jouw eigen visie op leiderschap ontwikkelen en je leiderschapskwaliteiten naar een hoger niveau tillen? Schrijf je dan nu in voor onze leergang ‘Effectief & Talentgericht Leiderschap’ en ontdek hoe je het beste uit jezelf en je team kunt halen.