Sinds de publicatie van De kracht van kwetsbaarheid (Brené Brown) ontdekt men ook op executive niveau de voordelen van leiderschap en kwetsbaarheid. Persoonlijk ben ik daar een fervent voorstander van. Al jaren voordat het boek uitkwam, ontdekte ik na een joekel van een burn-out hoe belangrijk en effectief het is als leider om jezelf te zijn. Met al je kracht, talent en ook je kwetsbaarheid.
Waar komt onze liefde voor onkwetsbaarheid vandaan?
Zit het wellicht in onze genen? In de natuur is de leider van een roedel tenslotte het sterkst en onverslaanbaar. Dit moet die leider keer op keer bewijzen, waarbij intimidatie niet vreemd is. Of stamt het af van de ideeën van de filosoof Herbert Spencer die eind 19e eeuw de het begrip survival of the fittest introduceerde?
Ook in onze taal blijkt kwetsbaar zijn tricky business. Een definitie van kwetsbaar is volgens Van Dale: vatbaar voor verwonding of ander onheil.
Wat de oorsprong ook is, in onze huidige samenleving leren we nog steeds competitief met gelijken omgaan en onze reputatie te beschermen.
Waarom dan leiderschap en kwetsbaarheid verbinden?
Simpel, omdat het effectief is.
- Je schept daarmee ruimte voor een fijn en veilig werkklimaat dat kansen biedt talenten te benutten en verder te ontwikkelen.
- Je creëert een cultuur van openheid en betrokkenheid waarbij feeddback vragen en geven, bijdraagt aan de groei van de onderneming.
- Dit vertrouwen zorgt voor effectief samenspel van teams en excellente team- en individuele prestaties.
- Je laat het gedrag zien wat je van je medewerkers verwacht.
- Je geeft vanuit vertrouwen in je eigen leiderschap anderen het vertrouwen optimaal te presteren en bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van je bedrijf.
Whole-hearted leiderschap
Na interviews met honderden Amerikanen ontdekte Brown de volgende gemeenschappelijke eigenschappen van de whole-hearted; de mensen met een stevig gevoel van eigenwaarde die zich prettig met anderen verbonden voelen:
- Omarmen van eigen imperfectie.
- Compassie om eerst voor zichzelf te zorgen.
- Authentiek zijn in alle omstandigheden.
- Moed om kwetsbaar op te stellen.
- Overtuiging dat wat hen kwetsbaar maakt, hen ook mooi maakt.
Wie je bent is hoe je leiding geeft
Dit sluit helemaal aan op mijn overtuiging dat jouw persoonlijkheid je manier van leidinggeven bepaalt. Dus hoe beter jij jezelf kent, inclusief jouw imperfecties, hoe beter jij bent in het communiceren (verbinden) met anderen. Hoe steviger jouw gevoel van eigenwaarde is, hoe makkelijker het gaat om talenten van anderen op te merken en te stimuleren deze talenten te ontplooien. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe overtuigender je bent anderen te motiveren dit ook te doen.
Persoonlijk voorbeeld
Wat vond ik het ontzettend spannend en wat voelde ik me kwetsbaar. Durfde ik te delen, dat ook ik een jaar heb gehad dat ik me compleet identiteitloos voelde? Want wie was ik nog nu ik geen directeurstitel meer droeg, geen dikke auto meer reed en het zonder mijn twee fantastische secretaresses en team van fijne collega’s moest stellen?
De reden dat ik het gedurfd heb, is omdat ik de kracht van vertrouwen wilde delen. Maar ook om te delen, dat je als leidinggevende niet altijd aan kunt staan. Dat ik dit stopteken had kunnen voorkomen door mijn eigen imperfectie eerder te omarmen. Of door wat vaker even afstand te nemen. Eerder aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken en beter stil te staan bij wie ik ben en waar ik voor sta.
Fuck perfect!
Of die keer dat ik voor een volle zaal de verhalen aanhoorden van leiders die eronder gebukt gingen dat alles niet altijd perfect ging. De zwaarte van de verschillende rollen die ze in het leven bekleden. Ouder, leidinggevende, bestuurslid, partner, vriend(in)… Hoe combineer je in godsnaam een drukke en uitdagende baan met een gezonde en duurzame leefstijl en onderhoud je bovendien nog je sociale contacten?
Het spontaan uitroepen van “fuck perfect” veroorzaakte een golf van opluchting en bevrijding in de zaal. Want wat ontstaat er een ruimte als jij jezelf toestaat dat niet alles perfect hoeft te zijn. En zijn imperfecties vaak niet zoveel boeiender dan perfectie?
Durf jij?
Ben jij al zover in je persoonlijke ontwikkeling dat je jezelf -als de omstandigheden daarom vragen-kwetsbaar op durft te stellen? Durf jij een voorbeeld van jouw kwetsbaarheid als leider te delen, om anderen te inspireren?
Of ga je eerst met mij op reis? Net als de eerste groep leidinggevenden die het aandurfden zich kwetsbaar op te stellen. Die leiderschap pakken over zichzelf, zodat ze nog betere leiders kunnen zijn. Die nu bewuste keuzes maken in hun gedrag in verschillende situaties.
Durf jij te stoppen met alleen maar doorgaan, net als een van de deelnemers aan de training:
“Wie je bent, is hoe je leiding geeft Dit heb ik tijdens deze reis volledig geaccepteerd. Plezier hebben in wat ik doe is voor mij erg belangrijk. Bovendien weet ik heel goed wat ik wil en ga ik hier dan ook meer dan 100% voor. Ik ga echter ook stoppen met alleen maar doorgaan. Afstand levert soms veel meer resultaat op.”