De roep om ‘nieuw leiderschap’ klinkt steeds luider. Vooral nu Generatie Z — de groep jongeren geboren tussen ongeveer 1997 en 2012 — massaal de arbeidsmarkt betreedt. Organisaties krijgen het advies om volledig te transformeren. Weg met hiërarchie en alles moet coachend, inclusief, kwetsbaar en purpose-gedreven.

Dus moeten we werkelijk het leiderschapsboek herschrijven voor elke generatie? Of is er een sterkere generatie onafhankelijke oplossing? Ik neem je graag mee in mijn visie.

De behoeften van Generatie Z in bullets

Herken jij dit rijtje? Generatie Z:

  • Kiest authenticiteit en prikt direct door façades heen.
  • Zoekt zingeving en impact in het werk.
  • Heeft behoefte aan snelle feedback en continue ontwikkeling.
  • Verwacht flexibiliteit en balans: hybride werken & mentale gezondheid als prioriteit.
  • Is digitaal hypervaardig, maar verlangt gelijktijdig naar echte verbinding.
  • Voelt zich sneller vrij om te jobhoppen als het niet klopt.

Nieuw leiderschap voor Generatie Z

Dus is het advies voor leidinggevenden:

  • Wees geen baas, maar een coach.
  • Geef veel feedback en laat regelmatig van je horen.
  • Zorg voor inclusiviteit en transparantie.
  • Bied ruimte en vertrouwen, maar geef ook duidelijke richting.
  • Wees kwetsbaar en menselijk.

Klinkt goed. Maar hier ligt precies de valkuil. Want als we leiderschap reduceren tot alléén coachen, spiegelen en ondersteunen, vergeten we iets. Namelijk dat niet iedereen, in elke situatie, daarbij gebaat is.

De gevaren van louter coachend leiderschap

Louter coachend leidinggeven kan zelfs leiden tot:

  • Gebrek aan duidelijkheid: jonge, onervaren medewerkers hebben juist behoefte aan kaders en richting. Te veel ‘wat denk jij?’ zonder structuur creëert onzekerheid.
  • Vertraging in besluitvorming: niet iedere situatie vraagt om overleg. Soms moet er simpelweg een knoop worden doorgehakt.
  • Rolverwarring: als leidinggevenden alleen maar ‘vriend’ of ‘coach’ willen zijn, kan het lastiger worden om moeilijke beslissingen te nemen of grenzen te stellen.
  • Overbelasting van de leider: constant coachen en spiegelen kost enorm veel tijd en energie, en kan ten koste gaan van strategisch leiderschap.

Twist: Er is geen nieuw maar situationeel leiderschap nodig

Het model van situationeel leiderschap (Hersey & Blanchard, 1969) leert dat effectief leiderschap altijd draait om aanpassen aan de context en het ontwikkelniveau van de medewerker. Soms stuur je strak, soms ondersteun je, soms coach je, soms laat je los.

Dat principe is universeel. De behoefte van mensen aan duidelijkheid, veiligheid, ruimte, vertrouwen en richting is niet generatiegebonden, maar situationeel (onderzoek Barbara Kellerman, Harvard).

Generatie Z heeft geen radicaal andere leiders nodig. Ze hebben leiders nodig die kunnen schakelen tussen directief, coachend, ondersteunend en delegerend. Leiders die kijken naar wie er voor ze zit en wat er op dat moment nodig is. Dat vraagt om aandacht, flexibiliteit en bewustzijn.

Goed leiderschap verandert niet met de mode, maar met de situatie.
En dat maakt het tijdloos.

Ontdekken hoe je niet alleen Gen Z, maar élk teamlid in beweging krijgt?

De kunst zit niet in het kiezen van één stijl, maar in het leren schakelen. De opleiding Leren Team Coachen leert je precies dat: hoe je situationeel leiderschap toepast, teamdynamiek leest en van sturen naar coachen naar loslaten beweegt. Precies wanneer dat nodig is.

Geen modegrillen, maar bewezen inzichten en praktische tools die generatie overstijgend werken. Want goed leiderschap is tijdloos. Maak het verschil als situationeel leider én teamcoach en leer bovendien meer over groepsdynamica, onder- en bovenstromen en te interveniëren in het hier-en-nu.

 

 

Leave A Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *