Flow is een populair woord. Als je het intikt op Google verschijnen 1.270.000.000 resultaten en dat is best veel. Omdat flow alles te maken heeft met persoonlijke ontwikkeling en talent is het een prima onderwerp om eens nader te onderzoeken in een UseYourTalents blog. Ontdek wat flow is, waar het vandaan komt, wat het met je talent te maken heeft en hoe je flow bereikt.
Flow; wat is dat eigenlijk precies?
Een staat van flow is een mentale toestand. De toestand waarin sporters gouden medailles halen en jij compleet de tijd vergeet. Het lijkt een modewoord, echter soortgelijke ervaringen worden ook beschreven in het Boeddhisme en het Taoïsme. De definitie van flow is: de mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden.
De grondlegger Mihaly Csikszentmihalyi vergelijkt het met het gevoel van in the zone of in the groove zijn. Het begrip flow komt uit de positieve psychologie.
Het ontstaan van positieve psychologie
Om een en ander in perspectief te plaatsen een korte toelichting op het ontstaan van de positieve psychologie en het verschil met de traditionele psychologie.
In de traditionele psychologie richt men zich vooral op de onmogelijkheden van de psyche en de daarmee samenhangende problemen zoals angst, stress en afwijkend gedrag.
Als reactie daarop ontstond halverwege de 20e eeuw de humanistische psychologie, met als bekende grondleggers Abraham Maslov (yes, die van de piramide) en Carl Rogers. Hier staat de mens als geheel centraal en hanteert men het uitgangspunt dat een mens een vrije keuze heeft en zichzelf kan ontwikkelen. Of zoals Rogers schrijft in On Becoming a Person: “De vreemde paradox is dat als ik mijzelf accepteer zoals ik ben, ik veranderen kan.”
Rond het millennium introduceerden Csikszentmihalyi en Seligman de positieve psychologie. Een aanvulling op de traditionele psychologie, waarbij juist de nadruk ligt op de mogelijkheden (positieve ervaringen, -eigenschappen en -instituties). Daarnaast zetten ze zich af tegen de humanistische psychologie omdat ze zich louter willen baseren op empirisch wetenschappelijk onderzoek.
De theorie achter flow
In het flow-model van Mihaly Csikszentmihaly staan de emotionele toestanden weergegeven, waarin iemand zich kan bevinden bij het uitvoeren van een taak of een activiteit. Hoe je je voelt, is volgens Csikszentmihaly gerelateerd aan de factor vaardigheid ten opzichte van de factor uitdaging.
Flow en Talent
Je bereikt flow als zowel jouw vaardigheidsniveau hoog is als het uitdagingsniveau. Daar komt Talent om de hoek kijken. Want zoals je leest in Kwaliteiten, talenten, competenties en vaardigheden is je Talent een kwaliteit waarin je opvallend beter bent dan een ander. Je vaardigheidsniveau is daar Hoog.
Flow en wetenschappelijk bewijs
Flow is vast te stellen aan de hand van metingen van hersengolven, hersengebieden en neurotransmitters. In flow schakel je moeiteloos door alle hersengolven heen, bepaalde delen van je hersenen zijn uitgeschakeld en je maakt neurotransmitters aan die als bijnaam “flow cocktail” hebben gekregen (een mix van onder andere dopamine, endorfine en serotine).
Met andere woorden; je voelt je goed, tevreden en barstensvol energie!
Flow voorwaarden
Dit zijn 3 absolute voorwaarden om flow te bereiken:
- Een duidelijk doel of een missie.
- Directe feedback, zodat je jouw gedrag kan aanpassen als iets niet goed gaat.
- Balans tussen je vaardigheid en de uitdaging.
Makkelijker in Flow
Met deze praktische tips help je Flow een handje:
- Focus je op de activiteit waarmee je bezig bent. Verwijder alles wat afleidt en creëer ideale omstandigheden om ongestoord aan de slag te gaan.
- Sluit je af voor omgevingsgeluiden, bijvoorbeeld met instrumentale muziek. Muziek met een constante beat werkt het best voor je concentratie.
- Honger- en dorst kunnen je flow onderbreken. Voor je begint zet je een heerlijke kan koud water dicht bij je en eventueel iets te eten.
- Visualiseer je gewenste resultaat. Zorg vooraf dat je precies weet wat je wilt bereiken en vooral waarom.
- Werk met plezier. Het makkelijkste gaat dit met activiteiten die bijdragen aan jouw persoonlijke of zakelijke missie.
Conclusie:
Je komt pas in Flow als je een duidelijk doel of een missie hebt. Vervolgens zorg je dat je activiteiten zijn afgestemd op je vaardigheden (niet te makkelijk en niet te moeilijk). En wat nu als je -zoals zoveel mensen- geen missie of een duidelijk doel hebt? Of als je niet precies weet waar jouw Talent ligt?
Dan hoef je eigenlijk slechts één ding te doen om snel in Flow te komen.
Alleen al het vooruitzicht van de Masterclass brengt me in flow!
Dank je wel Tanja, fijn dat je er bij bent! En gezien de mooie mensen die gaan komen en het krachtige programma kan het niet anders dat we met deze Mastermind groep in flow gaan komen :)