Als regiodirecteur stond ik in het verleden regelmatig op de bühne om te spreken over leiderschap en het vergroten van onze commerciële slagkracht. Als ik met de mensen die in het publiek zaten (het middenkader) een persoonlijke gesprek had, zagen ze de noodzaak in om samen zaken aan te pakken en klonken ze super gemotiveerd. Maar nu ik voor de zaal stond, viel het me op dat de meeste opmerkingen van diezelfde mensen begonnen met ‘ja, maar….’. Aanleiding voor mij om me af te vragen waarom zo veel mensen in belemmeringen denken.
Zelfs een ras optimist ja-maart!
Valt het jou ook op hoe vaak mensen in je privé-omgeving of zakelijk, hun reactie beginnen met ‘ja, maar’? Zelfs een rasoptimist uit mijn vriendenkring betrap ik regelmatig op ‘ja-maren’. In eerste instantie ging ik aan mezelf twijfelen als ik de ja-maar-reactie kreeg. Ik dacht dat er behoefte was aan extra uitleg, hulp of misschien was het een gebrek aan zin en energie? Zag ik zelf soms iets over het hoofd? Was ik wel duidelijk genoeg? Had ik mijn hele verhaal wel goed doordacht? Zat hier überhaupt iemand op te wachten?
Voorkeursstijl
Tijdens mijn opleiding aan de Academie voor Innovatief Trainen en Coachen leerde ik een theorie over dominante hersenhelften. Ik wist wel dat linkshandige mensen vaker creatief zijn en ik wist dat de locatie van een herseninfarct (links of rechts) kan zorgen voor uitval aan de tegenovergestelde kant van het lichaam.
Maar dat jouw meest dominante voorkeursstijl bepalend zou kunnen zijn voor je hele doen en laten, was nieuw voor mij. Als je weet wat iemands voorkeursstijl en drijfveren zijn, verklaart dit ook direct waarom mensen totaal verschillend op een gelijke situatie kunnen reageren.
De ene aanpak is niet beter dan de ander. Interessant is hoe je daar gericht rekening mee kan houden en deze kwaliteiten optimaal kunt benutten en verder kan gaan ontwikkelen.
Wat is jouw voorkeursstijl?
Communicatiestijlen vind ik super boeiend en zijn dan ook een belangrijk aspect in onze Training, Teambuilding en Coaching.
Hoe zit het met jou? Denk jij – zonder theoretische uitleg – te weten wat jouw communicatievoorkeursstijl is?
Leuk als je jouw reactie hieronder deelt!