Stop! Ik nodig je uit mee te doen aan een simpele oefening. Voor je verder leest doe je zo eerst even je ogen dicht. En voel eens wat je lichaam zegt. Doe maar even.
En? Zit je lekker en ontspannen? Of raken je oorlellen bijna je schouders? Gaat je ademhaling rustig en vanuit je buik? Of haal je snel adem vanuit je borst?
Jja, dit artikel gaat over werkstress en in het bijzonder tips om daar gezond mee om te gaan. Gun jezelf even 5 minuten om eens stil te staan hoe het bij jou zit. Vooral als je al dat gedoe over stress en mindfulness maar gelul vindt. Bewustwording is tenslotte de eerste stap naar verandering.
Stress omarmen
Stress wordt steeds vaker in een verdomhoekje gezet. Niet helemaal terecht. Want stress zorgt óók voor optimale prestaties. Het brengt je lichaam in staat van paraatheid. Helemaal prima dus dat je olifanten door je buik voelt denderen voor je die lezing geeft aan 100 collega’s. En ook als je solliciteert naar die leidinggevende functie die je al jaren ambieert, zorgt stress dat je alert reageert. Dus omarm stress gerust. Het is langdurige stress die funest is voor je gezondheid.
“Mindfulness en yoga is voor watjes”
“Pff”, zucht hij, “al dat gezeik”. “Weet je wat wij vroeger deden als het druk was? Dan stroopten we onze mouwen op en zorgden we dat het werk gedaan werd. En nu? Nu mag je blij zijn als ze 4 dagen in de week willen werken. En dat moet dan ook nog (uitgesproken op een sarcastisch toontje) leuk en vervullend zijn. En oh ja, na een jaar willen ze een sabbatical om te ontstressen. Weet je wat beter helpt? Een schop onder hun reet!”. Aldus een “ervaren” rot in het vak.
Helaas zijn er vooroordelen bij leidinggevenden & collega’s over stress en een burn-out:
- Ze zeuren over alles.
- De vakantiedagen waren zeker op.
- Iedereen is weleens moe.
- Kan nergens tegen. Is zwak, stelt zich aan.
- Ze kunnen toch ook nee zeggen als ik wat vraag?
En hoewel geen van deze oordelen terecht zijn, zijn dit voorkomende gedachten. Iedereen staat namelijk weleens onder stress en vergelijkt ten onrechte die gezonde stress met schadelijke langdurige stress. Verder zijn twee gebroken benen veel zichtbaarder dan een burn-out. Bovendien zorgt uitval voor meer stress bij je collega’s en management. Vaak wint zelfmedelijden het dan van medeleven.
Echter het is niet aan anderen om een diagnose te stellen. Laat dat over aan de bedrijfsarts. Vertrouw op hun vakmanschap. Feit is dat het veel empathie vraagt om écht te begrijpen wat een burn-out is als je er zelf niet mee in aanraking bent gekomen. Tijdens het hele proces is het mega belangrijk om open en verbindend te blijven communiceren met elkaar.
Werkstress herkennen
Dit is geen one size fit all. Werkstress kan zich op verschillende manieren manifesteren. Wees alert bij deze vier hoofdkenmerken:
- Veranderend gedrag. Denk aan: cynisme, snel geïrriteerd zijn, je afzonderen, slechter presteren, vaker conflicten.
- Geestelijke klachten. Zoals: makkelijker dingen vergeten, depressief, veel piekeren, slecht kunnen concentreren, angstig worden.
- Lichamelijke klachten. Veelvoorkomende klachten zijn: duizeligheid, hoofdpijn, buikklachten, rug- en nekklachten en slaapproblemen.
- Emotionele problemen. Bijvoorbeeld: gedemotiveerd raken, niet meer tegen kritiek kunnen, onzeker worden, nerveus zijn, onverklaarbare stemmingswisselingen.
Stress op de werkvloer: 4 oorzaken én 4 oplossingen
Langdurige stress kan natuurlijk ook door de privésituatie worden veroorzaakt. In dit artikel gaan we in op werkgerelateerde stress.
Met stip op nummer één: je bent niet trouw aan jezelf
Trouw aan jezelf staat voor de verbinding met jezelf aangaan. Of zakelijker geformuleerd: persoonlijk leiderschap tonen. Dat begint met de zoektocht naar wie je bent en wat je normen en waarden zijn. Het is het ontdekken van je talent en het organiseren van je valkuilen. En vervolgens jezelf gunnen waar je naar verlangt.
Heb je hier (nog) geen helder beeld van? Investeer hier dan in. Lees ons artikel over Persoonlijk Leiderschap en download de Roadmap Persoonlijk Leiderschap, een handige starttool voor je zoektocht.
Liever gelijk serieus aanpakken mét professionele begeleiding? Kijk dan naar ons leiderschapsprogramma Effectief & Talentgericht Leiderschap. Hierbij ligt het accent op jouw persoonlijke onafhankelijkheid.
I want it all, and I want it now!
Tegenwoordig zijn we Queen (and King) van ons eigen universum. De mogelijkheden liggen voor het oprapen. Zeker als je durft te kijken in kansen. Dus wisselen we regelmatig van baan, doen we er studies bij, maken we promotie en gooien we het roer om als we verkeerde keuzes hebben gemaakt. Liefst doen we ook nog werkervaring op in het buitenland.
Naast ons vakinhoudelijk te bekwamen werken we ook aan onze persoonlijke ontwikkeling. Net als onze vrienden. Je wilt natuurlijk niet achterblijven. Ja, je kunt wel zeggen dat de keuze reuze is. Helaas hebben we dus ook meer last van keuzestress. En die enorme drang om alles te proberen maakt dat we het drukker hebben dan ooit.
Zeker, wij zijn voor doelgerichtheid en zullen de laatste zijn die je van jouw doel weerhoudt. Wel adviseren we je jouw ontdekkingsreis reëel te plannen. Zoals Tony Robbins -bijna in al zijn events- zegt: we overschatten wat we in een jaar kunnen doen, maar onderschatten wat we in vijf jaar kunnen realiseren. Geef jezelf dus meer tijd om van A naar B te komen. Dat scheelt enorm veel stress.
Als niemand het licht uit doet, gaat het licht vanzelf bij iemand uit
Ons brein wordt steeds meer en langer ingeschakeld. En met Het Nieuwe Werken vervaagt ook nog de grens tussen werktijd en privétijd. Wat je overdag niet afkreeg, werk je in een uurtje thuis nog wel even weg. En klanten? Die bellen of appen gerust op zaterdag. We zitten toch niet voor niets in een 24/7 economie? Klanten verwachten sneller antwoord en dat betekent niet zelden dodelijke deadlines of overwerken.
Dit alles betekent een zware emotionele, mentale en sociale belasting. Combineer dat ook nog eens met een belasting die ook in je privétijd doorloopt en het is niet verwonderlijk dat je bijna altijd ‘aanstaat’.
Belangrijk dus om jezelf ook regelmatig uit te zetten, voordat je lichaam dat rigoureus voor je doet. Een makkelijke manier om uit je hoofd te komen is door aandacht te geven aan je lichaam. Kijk wat bij jou past. Een meditatie, ademhalingsoefeningen, een wandeling of misschien yoga. Overigens, die mensen die denken dat yoga voor watjes is nodigen we van harte uit een proefles Power Yoga te proberen.
Teamterror
Pesten op het werk zorgt voor stress. Maar dat geldt ook als de onderlinge relaties in een team verstoord zijn. Of als jij als enige als zwart schaap wordt aangewezen en buiten de groep valt. Misschien heerst er op jouw werk een afrekencultuur en voelt niemand zich echt veilig om zijn eerlijke mening te delen. Of kiezen jullie kunstmatig voor harmonie en gaan daarmee conflicten uit de weg. Word je wel voldoende gewaardeerd? Het ontbreken van waardering kan je onzeker maken. En zijn de taken nog steeds evenredig verdeeld als de helft van het team wel aan Quiet Quitting doet en de andere helft niet?
Er zijn zo enorm veel dingen die fout kunnen gaan in een team, dat het een heuse prestatie mag heten als je wel in een topteam werkt. Toch is dat geen onmogelijke opgave.
Met ons Team Talent Programma ontstaat voor elk team meer lucht, licht en werkplezier.
Omdat je als team met groepsdynamica te maken krijgt adviseren we sowieso eens in de vijf jaar ons Team Talent Programma te volgen. Zie het als onderhoud. Als er iets in je auto begint te rammelen is het ook maar zelden een goed idee om er gewoon mee rond te blijven rijden.
Toetje: 50 ingrediënten om je eigen ontspanrecept te brouwen
- Blokkeer ontspanningstijd in je agenda.
- Doe dagelijks dingen en activiteiten waar je altijd gelukkig van wordt.
- Leer jouw stress signalen te herkennen, zodat je tegenmaatregelen kunt nemen.
- Neem op tijd rust.
- Uit je gevoelens, dat lucht op.
- Kies drie ademhalingsoefeningen die je overal kunt doen en die je tot rust brengen.
- Wees alert op gedragspatronen.
- Luister naar je lichaam.
- Schrijf piekergedachten op.
- Voeg lichamelijke activiteiten toe aan je dagstructuur.
- Eet gezond.
- Vier je successen.
- Verander van perfectionist naar optimalist.
- Vraag en aanvaard -op tijd- hulp.
- Durf te delegeren.
- Zeg nee.
- Zet grote doelen om in een serie van kleine stappen.
- Kies voor jezelf.
- Vergroot je cirkel van invloed.
- Toon persoonlijk leiderschap.
- Hou je planning als basis.
- Stel je grenzen vast en bewaak deze.
- Voorkom uitstelgedrag, begin met de werkzaamheden waar je tegenop ziet.
- Plan reëel, inclusief pauzes en rustmomenten.
- Blijf niet eindeloos herinneringen sturen.
- Volg zoveel mogelijk je natuurlijke ritme.
- Onderzoek wat je van je stress kunt leren.
- Wees jezelf! Overal en altijd.
- Omarm je emoties.
- Vergelijk je niet met anderen.
- Stel haalbare doelen.
- Vervang zelfkritiek door zelfacceptatie.
- Vervang denken door doen.
- Offer jezelf niet op. Jij bent net zo belangrijk als ieder ander.
- Vervang moeten door willen.
- Wees je eigen energiemanager (en schrap die energieslurpers).
- Denk in mogelijkheden.
- Acteer pro-actief.
- Focus op je wensen, niet op je angsten.
- Oordeel niet, observeer.
- Tolereer en accepteer waar je geen invloed op hebt.
- Vertrouw op je veerkracht.
- Leer relativeren.
- Zet je notificaties uit.
- Zet je telefoon eens een paar uur op stil.
- Zorg eerst goed voor jezelf en daarna pas voor anderen.
- Verwacht niets, dat scheelt teleurstelling.
- Leer ontvangen.
- Leef zoveel mogelijk in het moment.
- Durf gewoon tevreden te zijn.
Tip: download de lijst.
Use Your Talents: jouw werkgelukleverancier
Al onze trainingen- en coachtrajecten hebben een ding gemeen. Ze vergroten jouw werkgeluk en daarmee ook het succes van jouw organisatie. Of je nu kiest voor een persoonlijk coachtraject, participeert in een van onze waardevolle en hooggewaardeerde trainingen of een strategisch partnership in werkgeluk met ons aangaat.
De oplossing ligt voor het grijpen. Het enige wat jij hoeft te doen is even contact met ons op te nemen. Zodat we je een professioneel advies kunnen geven.