Elke organisatie bestaat uit groepen mensen… Maar wanneer ben je nu echt een team? Of het nu gaat om een afdeling of een projectteam, het gezamenlijke doel is niet altijd helder genoeg. En jij als leider of coach hebt de taak ervoor te zorgen dat het team achter het doel staat en actief meewerkt aan het bereiken van het groepsdoel. Soms makkelijker gezegd dan gedaan…
Een haast onzichtbare vijand; wantrouwen
Wantrouwen is niet makkelijk te herkennen. Het sluipt als het ware binnen en nestelt zich dan in de bedrijfscultuur. En hoewel dit vast niet makkelijk is om te lezen, ligt soms de oorzaak van dit wantrouwen bij de leidinggevenden. Dit maakt zelfreflectie ook zo belangrijk voor leiders.
Vaak voel je wel een onderstroom, maar is het moeilijk er precies je vinger op te leggen. Gelukkig zijn er een aantal duidelijke signalen van wantrouwen.
Signalen van wantrouwen
Onderzoek eens of onderstaande signalen voorkomen in jouw organisatie.
- E-mails gaan en masse in cc naar de leidinggevenden.
- Je bent omringd door ja-knikkers en nee-doeners.
- Informatie wordt niet gedeeld.
- Je hoort alleen maar positieve verhalen en krijgt nooit kritiek of tegengas.
- Betrokkenheid & initiatief nemen ontbreekt.
Teamprestaties; maak het leuker, dat loont
Vaak wordt er geïnvesteerd in “leuke teambuilding activiteiten”. Ook super leuk en vooral gezellig maar of de samenwerking en onderlinge communicatie nu echt beter wordt na een dagje op de bierskelter, voetgolf of sloepentocht?
En zeker, elkaar kennen, waarderen en elkaar (kunnen) vertrouwen is hét fundament van krachtig samenspel. Dus laten we vooral als teams leuke dingen blijven ondernemen. Niet alleen omdat het leuk is, maar vooral omdat goed teamwork het meest bijdraagt aan het concurrerend vermogen van een bedrijf.
De kracht van kwetsbaarheid
Terug naar het fundament; hoe ontstaat vertrouwen binnen teams. De grootste uitdaging is om onze behoefte om onkwetsbaar te zijn te overwinnen. Best lastig, want in onze huidige maatschappij leren we door opleidingen en in onze loopbaan om competitief met gelijken om te gaan en vooral onze eigen reputatie te beschermen.
Maar Effectief en Talentgericht Leiderschap maakt het verschil bij teamontwikkeling. Het is doeltreffend om als leider van een team je kwetsbaar op te stellen en te stimuleren om sociaal wenselijk en politiek gedrag in de ijskast te zetten.
Als ik meer fouten maak dan jij, win ik!
Hoe effectief is het voor jouw persoonlijke ontwikkeling als leider als jouw team je wijst op jouw fouten en zwakheden zonder angst voor represailles? En hoeveel beter lopen de bedrijfsprocessen als fouten of zwakheden niet verdoezeld worden, maar open en bloot bekend zijn. Dan kun je pas handelen en innoveren.
Omarm herrie & gedoe
Het is oppassen geblazen, als er tijdens jullie vergaderingen niet wordt gediscussieerd. Zodra het er politiek aan toe gaat en er geen debatten ontstaan, is er iets anders aan de hand. Als iedereen conflicten ontwijkt, vergroot dit de kans op gevaarlijke spanningen. Dus doorprikken die blaar!
En -even een vraag van reflectie- grijp jij als leider misschien te snel in bij conflicten? Laat het juist gebeuren, herrie en gedoe! Zo ontwikkelen de teamleden zelf vaardigheden om op een gezonder manier met conflicten om te gaan. Die vaardigheden zijn noodzakelijk en productief. Trouwens… als er niets is om het over oneens te zijn, hoef je eigenlijk niet te vergaderen toch?
Bonus: lees- en kijktips om blij van te worden (trust me)
Aan de slag? Doe inspiratie op met deze lees- en kijktips.
- De 5 frustraties van teamwork, Patrick Lencioni.
- De kracht van kwetsbaarheid, Brené Brown.
- Doen is de beste manier van denken, Vrije Denkers (video).
Maak teamprestaties beter, dat loont nog meer
Vertrouwen is hét fundament voor een krachtig samenspel van je team. Daarnaast zijn er nog meer elementen die steengoed samenspel kunnen bevorderen. Denk jij dat jouw team nog geen champions league speelt? Dat er meer uit te halen valt? Dan zijn wij graag jouw co-trainer.
Dit is het 1e blog uit een 5-delige serie geïnspireerd op de piramide van Lencioni en zijn boek De 5 frustraties van teamwork. Lees ook: